sreda, 19. februar 2014

Prednovoletno druženje v znamenju združevanja moči

Letošnje tradicionalno prednovoletno druženje Palbincev in Prapicev je tudi tokrat minilo v znamenju glasbe, plesa, smeha in kuhanega vina. V prvem delu so nastopili pevci Mešanega pevskega zbora Canto ergo sum, v nadaljevanju pa je organizator, Krajevna skupnost (KS) Poljubinj-Prapetno, v sodelovanju z zasebno Glasbeno šolo (GŠ) Palbin in GŠ Tolmin pripravil koncert mladih glasbenikov iz domačih krajev. Ti se tokrat občinstvu niso predstavljali posamično, kot je bila doslej navada, ampak so se prav vsi nastopajoči združili v manjše zasedbe. Poslušalci so tako lahko prisluhnili trem različnim duom in dvema trio zasedbama. 

Kot prvi sta se z Angleško »Lightly row« poslušalcem pod okriljem mentorice Nike Hribar predstavili Vita Kutin in Žana Sovdat, učenki 1. razreda na GŠ Tolmin. Dekleti smo doslej poznali po skupnem nastopu na kljunastih flavticah,  tokrat pa sta te zamenjali za čisto pravi prečni flavti. Sledil je nastop dueta violončel v zasedbi učenk 2. razreda iste GŠ, in sicer Kim Kranjc in Tamare Manfreda, ki vadita pod mentorstvom Andreje Bračko Pavli. Zaigrali sta dve kratki Baylyevi skladbi: »Lightly row« in »Gaily the Troubadour«. »Can't stop the beat« je bil naslov skladbe Blackwella, ki je razgrel prste na rokah pianistk Jasne Kenda in Urše Rejec, katerih mentorica je Hermina Jakopič. Ob koncu kratkega koncerta pa sta z živahnimi ritmi vzdušje v dvorani stopnjevali še dve trio zasedbi. Pod vodstvom mentorja Stojana Milinkovića se je z angleško tradicionalno: »The house of the rising sun« najprej predstavil pihalno-trobilni trio v zasedbi saksofonistke Olje Faletič (2. razred), rogistke Mojce Grižnik (4. razred) in letos že »izven kategoričnega« trobentača Jakoba Kenda. Ta je namreč že zaključil nižjo GŠ, svoje trobilne spretnosti pa izkazuje kot trenutno najmlajši član tolminskega Jazz Punt Big Banda, ki je letos na mednarodnem tekmovanju v madžarski prestolnici osvojil zlato priznanje. Čisto ob koncu pa so se poslušalcem predstavili še trije mladi harmonikaši iz GŠ Palbin Rok Lipušček in brata Jan in Rok Mavri, ki so pod mentorstvom Andreje Leban zaigrali poskočne Slakove Čebelice in nič manj ritmično razposajenega Miheličevega Rib'nčana.

V drugem delu smo nato o tem, kako pričakujejo božič in novo leto v Afriki, na kratko poklepetali s sokrajanko, laično misijonarko iz Poljubinja Katarino Kavčič in s tem hkrati že napovedali prvo v seriji letošnjih za obiskovalce brezplačnih zimskih potopisnih predavanj Pojdi z menoj v ... Angolo.

V zaključnem finišu pa so se nekoliko zamenjale vloge, saj so nastopajoče zamenjali udeleženci prireditve, ki so se s svojimi spretnostmi pomerili v družabnih igrah in s tem dodobra nasmejali drug drugega.

Fotogalerija (klikni na povezavo)


Tekst: T.Š.F.
Foto: Denis Kogoj in Matej Kenda
Postavitev in montaža: Marko Leban

Ni komentarjev:

Objavite komentar